Ahol visszafele jár az óra, hogy megtévesszék az ördögöt-Málta
2019. május 14. írta: web à porter

Ahol visszafele jár az óra, hogy megtévesszék az ördögöt-Málta

’Náladnál kétszer idősebbnek s tapasztaltabbnak vert ide a sors. Eszemmel nyerjelek meg?
Nem mennék vele semmire.” Málta,1966

 Valletta. malta Free Photo

Ezeket a sorokat Faludy György 1966-ban, írta akkori szerelmének Málta szigetén. Bevallom, hogy legfőképpen ő volt az oka hogy pihenésem színhelyéül pont Máltát választottam. Alig kétórányira Budapesttől, az utazó egy másik világba kerül. Málta 7000 éves történelmével, sűrű lakosságával, a béke és a nyugalom szigete. A tűző napszítta sziklák hősiesen ellenállnak a felágaskodó tengerhullámoknak, bátran és hősiesen szembeszegülve a romboló erőnek. Csakúgy, mint Málta lakossága is az évezredeken keresztül tartó ellenséges támadásoknak.

Mediterrán báj és ragyogás, béke és nyugalom, történelem és kultúra-ez vonzza az évi több mint egy millió turistát Máltára.

Az ősi utcákon sétálva reneszánsz katedrálisokat, barokk palotákat láthatunk, miközben a közelben az emberi történelem legidősebb műemlékeit kereshetjük fel.

Fort of vittoriosa and grand harbour Free Photo

Málta, Comino, Gozo, Cominotto, Filfla és a többi kis sziget terméketlen sziklákból álló csoportja, kiugrik a Földközi-tenger kékjéből.

A századokkal ezelőtt élt embereknek, önmagában talán nem is lett volna fontos és érdekes, ha éppen nem a tenger stratégiailag fontos pontján feküdne.

A szigetcsoportot először több ezer évvel ezelőtt gyarmatosították, különböző népek, hordák vertek tanyát és hagyták ott maguk után a szokásaikat, kifejezéseiket, kultúrájukat. Ezért is tűnik a máltai nyelv igazán multikultúrálisnak. Kicsit olaszos, kicsit arabos, törökös is, olaszos is. Stratégiai helyzete mindig is kiemelkedő volt a térségnek, ezért tekintették kapunak Európa és Észak –Afrika, vagy Nyugat-Európa és a Közel-Kelet közt.

Végig robogtak rajta a római, iszlám, karthágói, napóleoni és angol csapatok is. Végig élhették lakói a brit birodalom széthullását, a II. világháborús bombázásokat, a hidegháborút és Európai Unióba való felvételt is.

 Street in old valletta Free Photo

Máltán évezredek óta jelen van az emberi lét. A legkorábbi civilizációk nyomait mutatja Traxiennél a kőtemplom, Hagar Qim, Hypogeum.

Azt tartják ezekről a templomokról, hogy körülbelül 1000 évvel a Giza piramisok építése előtt emelték őket és ezzel a legöregebb különálló emlékművek a világon. A traxieni templom együttes romjait teljesen véletlenül 1902-ben fedezték fel egy építkezés során. 1905 és 1911 között Sir Themistocles Zammit régész tárta fel Paolában a Hypogeumot, ami egy több mint 20 barlangból álló rendszer, jósdával, szobrokkal, kivételes akusztikával. A barlangrendszer fő funkcióként halottasház volt. Több mint 6000 ember maradványait találták meg főleg Kr. E 3500 és 3000 között i időszakból. A műemlékek rajta vannak az UNESCO Világörökség listáján. Megnézni csak előzetes bejelentés alapján lehet, mert csak 80 főt engednek be egy nap.

I.e. 1000. körül megjelentek az első főniciaiak, és Málta lett a kereskedelmi csomópontjuk, majd a karthagóiak, rómaiak követték őket. A legenda szerint időszámításunk után 60-ban Szent Pál apostol Málta közelében szenvedett hajótörést, amit még a sziget közepén lévő Mdina városából is láttak. A mai (természetesen) St. Paul Bay területén mentették ki. Segítségére siettek, ő cserében megkeresztelte a lakosságot és Krisztus tanait hirdette a lakosság körében, akik megőrizték a hitet egészen napjainkig. Egy rövid időszakot kivéve, amikor az arabok meghódították a szigetet. Napjainkban a lakosság 90%-a a katolikus vallást gyakorolja. Az arab hódoltság 1090-ig tartott, majd a sziget meghódításával a normannok, svábok próbálkoztak, 1266-1282-ig az Anjouk uralkodtak, majd 1282-1412-ig az aragóniaiak. 1412-ben Málta a kasztíliai király birtoka lett.

 Sunset in the village of fishermen marsaxlokk in malta. Premium Photo

A Jeruzsálemi hadjáratok megszűnése után Rodoszon letelepült lovagokat Nagy Szulejmán török szultán kiűzte a szigetről, kárpótlásul és védőbástyául V. Károly átadta a lovagoknak Máltát 1530-ban, azzal a feltétellel, hogy Szicília kormányzójának minden évben egy máltai sólymot ajándékoznak. Tevékenységük egyik legfontosabb része volt a gyógyítás, ispotályt (kórházat) tartottak fent a jeruzsálemi zarándokok részére.

A lovagoknak köszönhető a helyiek életkörülményeinek javulása, kórházak épülése, a kereskedelem fellendülése, a sziget védelmének megerősítése. 1565-ben Szulejmán egy próbát tett a sziget elfoglalására és egy bázis kiépítésére, ahonnan könnyebben meg tudta volna támadni Dél-Európát, de helyiek visszavonultak az erődítményekbe és ellenállnak a támadásnak. Szeptember elején visszaverték az ellenséget. A szeptember hónap innentől kezdve a máltaiak szerencsehónapja évszázadokon keresztül. Málta megerősítette magát, fontos stratégiai erődként.

Ez idő alatt, Jean Parisot de la Vallette nagymester, lefektette egy új erődvárosnak, Vallettának az alapjait. 1530-tól, közel 300 éven volt a sziget a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend (Johanniták) székhelye. Ma is fennmaradt középkori arca ebben az időszakban alakult ki. Uralmuk addig tartott, amíg Napóleon 1798-ban meghódította a szigetet. A rabszolgaságot eltörölték és minden török rabszolgát kiszabadítottak. Maga Napóleon új jogi- és oktatási rendszert vezetett be. Amint Napóleon elindult, a máltaiak fellázadtak a francia hódítók ellen. Kérelmet küldtek Nelsonnak, hogy segítsenek megszabadítani Máltát a franciáktól, és 1800 körül a máltai erők és a brit haditengerészet Nelson vezetésével kiűzték a franciákat. Az 1814-es párizsi béke értelmében Málta brit koronagyarmat lett, ami 160 évig fennállt.

View of the blue grotto and small boats with tourists Premium Photo

1839-ben eltörölték a sajtócenzúrát. 1921-ben az ország önkormányzati jogot kapott, 1936-ban az angol mellett a máltai is hivatalos nyelv rangjára emelkedett.

A II. világháború idején ideiglenes visszavonták önrendelkezési jogát. 1964-ben népszavazás útján vált Málta függetlenné a Brit Nemzetközösségen belül. A II. világháború alatt könyörtelenül bombázták a német erők, de Málta helyt állt. VI. György angol király bátorságuk elismeréseként a György keresztet adományozta a szigetnek, mely azóta helyet kapott a zászló bal felső sarkában.

Mindenki otthagyott valamit kultúrájából, nyelvéből, jogrendszeréből. Talán leginkább az angolok, akik 1974-ben mondtak végleg búcsút a szigetnek, amikor kikiáltották a Máltai Köztársaságot.

  1. március 31-én az utolsó brit csapatok is elhagyták az országot, bezárták az itteni NATO támaszpontot. Ez a nap Málta nemzeti ünnepe. A béke és a semlegesség szigete lett, ami arra késztették Gorbacsov és Bush elnököket, hogy Marsaxlokk közelében tanácskozást tartsanak egy hajó fedélzetén. Ezzel a csúccsal fejeződött be valójában a „Hidegháború”. Ma Málta az európai unió egyik tagja és egy népszerű turistacélpont, nyelvtanulási nagyhatalom.

Málta fővárosa Valetta, egy jól védett félsziget végén fekszik, hatalmas erődrendszerrel körülvéve. A város mértanilag megtervezett, szűk utcái négyzethálót alkotnak. A házakhoz szükséges követ a város alól hozták fel, több kilométeres alagútrendszert hátrahagyva.

A város legfontosabb nevezetességei: a városkapu, a Szent Jakab erőd és a Szent János bástya, Barakka kertek, a Lovagok szállása, Senglea és Vittoriosa, Floriana, Cospicua városrészek, a Régészeti Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum, a Szent János társkatedrális (a „társa” Mdinaban található) Caravaggio festményekkel. Auberge de Castille palota, a Nagymesterek palotája (ma a köztársasági elnök hivatala és parlamenti üléseket is tartanak itt), a Szent Elmo erőd (a máltai Rendőrakadémiának ad otthont), a Játékmúzeum, Szent Pál hajótörésének temploma és a Karmelita templom, a Szent Domonkos templom valamint a Manoel Színház, Grand Harbour (Nagy Kikötő). Itt található még a világ legnagyobb ágyúja, Middle Sea House, ahol 1943-ban Montgomery tábornok elkészítette a szicíliai partraszállás tervét, és a jaltai konferencia előtt itt találkozott Churchill Roosevelttel a 1945-ben.

Sea wave breaking against coast  cliff Free Photo

Vallettát megközelítése a legkönnyebb a szigeten, hiszen minden buszjárat innen indul a sziget többi városába.

Málta többi városát is érdemes felkeresnünk, hiszen mindenhol ősrégi templomokat, vadregényes tájakat láthatunk. Keressük fel Rabatot, ahol a régi templomok, hatalmas városfal, a Szent-Pál Katederális mellett megnézhetjük a Szent-Pál-barlangot. A legenda szerint Pál apostol itt hirdette a kereszténységet először. Rabatból egy rövid séta vezet Mdinába. Ez a település volt a lovagok első fővárosa 1530-ban, de az 1565-ös csata után átköltöztek a jobban védhető Vallettába. 1693-ban romba döntötte a várost egy földrengés, de 1697-ben a régi tervek szerint újjáépítették.

Sliema és St. Julian’s Málta északi részén található, népszerű fürdőző, pihenő hely, rengeteg szállodával, nyelviskolával és Málta legnagyobb bevásárlóközpontjával, Bay Street Shopping Centerrel. Máltának strandolásra alkalmas igazi homokos partszakasza is van Paradise Bay, mely a Marfa-félszigeten található.

Gozo a nyugalmat adó sziget, Calypso szigete volt a legenda szerint, ahol a nimfa elbűvölte Odüsszeuszt. A sziget fővárosában, Victoriában található a Citadella, a város katedrálisa, több templom, múzeum, valamint a város piaca. Kihagyhatatlan látnivaló még az Azúr Ablak és a Kék Lyuk is. Kedvelt helyek, búvárkodásra. A kompon csak a visszafele úton kell fizetni. A hajóút kb félóra, miközben elhaladunk Comino szigete mellett, további látnivalókban gyönyörködhetünk.

Comino, csupán 1,6 km hosszú, lakatlan sziget, csodálatos tájjal, azúrkék lagúnákkal rendelkezik. Nevét egy a köményfű után kapta, ami egyszer virágzott az szigeten. Cominonak 4 állandó lakosa van, Gozo szigetéről jár át egy pap és egy rendőr szolgálatot teljesíteni.  Comino madárvédelmi- és természetvédelmi terület.

Az utóbbi időben, az országban hatalmas beruházások kezdődtek, elszaporodtak az építkezések. A fejlődés jó dolog, de sajnos mindinkább a többemeletes szállodaláncok kapnak helyet a parti sétányon, a régi házakat pedig bontásra ítélik.

A máltai buszközlekedést vétek kihagyni, hiszen nagyon rövid idő alatt eljuthatunk a sziget bármely részére. A buszok hangulata is felér egy örömutazással, hiszen a sofőr és környéke ki van tapétázva a szentek és a Pápa képével. Az is mókás, hogy a leszállási szándék jelzésére egy a busz mennyezetén húzódó zsinórt kell megrángatni, ami elől csilingel a sofőrnél.  Ami nagyon tetszett, hogy a máltai autósok pedig megállnak a zebra előtt, ha egy gyalogos közelít az úttesthez.

Evening view of malta with air Premium Photo

A 160 éves brit fennhatóságnak nagyon sok jelét láthatjuk még ma is. A tipikus telefonfülkék, bal oldalas vezetés. 

Érdekes módon, bár Máltán, természetesen a tengeri étkek dominálnak, a lakosság nagy része elhízott. Az ételeken is érezhető az arab, olasz hatás. Az is szimpatikus volt, hogy nem láttam sem Tescot, sem hasonló bolthálózatot, hiszen a kormány védi kereskedőit, termelőit.

A világ minden tájáról érkeznek olyan diákok, akik azt gondolják, hogy angol nyelvtudásukat Máltán szeretnék mélyíteni, hiszen számos nyelviskola kínál tanfolyamokat, A nyelvi környezet nagyon sokat segít a tanulásban. Felkészült, profi nyelviskolák, szállással, felejthetetlen élményekkel várják, a nem csak a fiatal diákokat.

 

A világ egyik legsűrűbben lakott országában nem tudunk úgy elölteni egy pár napot sem, hogy ne legyen felvonulás, fesztivál a köztereken, templomokban, hiszen katolikus egyháza a világon a leghatalmasabb, még Írországénál is nagyobb, szentjeik (360 van) tiszteletére szívesen rendeznek látványos, szalagos, hangulatos, tűzijátékos felvonulásokat.

Gyerekkel utazóknak érdekes lehet a sziget észak-nyugati részén Anchor Baynél elhelyezkedő Popeye Village, ahol a Paramount Pictures és a Walt Disney közösen forgatta Popeye című zenés játékfilmjét, Robin Williams főszereplésével. Napjainkban szabadtéri múzeumként és szórakoztató központként működik.

Fishing boats Free Photo

Miért hagyják a kulcsot a zárban a máltaiak, amikor elmennek otthonról? Miért jár visszafele a templomok órája? Miért tartják a máltaiak lovaikat a girbe-gurba utcácskák házai alatti garázsban? Honnan származik a Máltai kereszt szép mértani szimbóluma?  Kik honosították meg csipkeverést Máltán? Miért festik a luzzuk orrára Osiris szemét?

Traditional maltese boat luzzu Premium Photo

Ezekre a kérdésekre mind választ kaphattok a helyiektől.

A bejegyzés trackback címe:

https://web-a-porter.blog.hu/api/trackback/id/tr8714826134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2019.05.15. 16:22:56

Blogger kicit beszélni magyar???

Puller István 2019.05.15. 18:31:06

@Terézágyú: Blogger nekiállt letükörfordítani valami angol promóanyagotnak, de arra nem számított, hogy fgja hátráltatni alapfokú nyelvviszga és , félkézzel közbe Facebook meg a izé a .

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.05.17. 10:16:34

"Miért hagyják a kulcsot a zárban a máltaiak, amikor elmennek otthonról?"

Ezért nem kell Máltára menned, én is megmondom. Az öregem minden nap kiment a telekre, kinyitotta a ház ajtaját, oszt elment haverkodni, néha csak délután ment vissza, ha valaki járt ott, az nagyjából abból derült ki, hogy egy kapa, vagy valami más le volt téve a nyitott ajtó elé, így jelezte a szomszéd, hogy kereste.
Ez nálam is így volt, a sufni évekig nem volt bezárva, aztán eljött 2010 után a Kánaán, megjelentek a megélhetési tolvajok, oszt azóta három zár van rajta.