Miért nem koedukált a sakk?
2010. február 21. írta: web à porter

Miért nem koedukált a sakk?

„Azt szeretném megtudni, hogy miért szervezik a versenysportok közül a sakkot is külön nők és férfiak részére.”
 


A sakk egy olyan táblás játék neve, amelyet két játékos játszik már évszázadok óta, összesen 32 bábuval. A sakk azonban nem csak egy játék elnevezése, hanem egy sportágé is, amelyben a férfiak és nők általában külön-külön mérettetik meg tudásukat.

A hagyomány szerint az első sakkversenyt a 16. században rendezték meg. Az első világbajnoki címet 1886-ban osztották ki, Wilhelm Steinitznek, míg sakkolimpiákat 1927 óta rendeznek. Az elsőt Londonban és a következőt, 1928-ban Hágában, Magyarország nyerte. A nők számára külön sakkolimpiákat 1957 óta rendeznek. A sakkolimpia csapatverseny. A férfi egyéni világbajnokságokat 1886, míg külön nők számára 1927 óta rendeznek világbajnokságokat.

A sakk mára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert sportág lett, az egyik legnépszerűbb sport, emberek milliói játsszák a világon otthon, klubokban, online valamint versenyeken.
A történelem során a versenyeket külön rendezték meg mind a férfiak, mind a nők számára.

Napjainkban sem sok női játékos szerepel a versenyzők top 100-as listájában. Mivel a sakkot gyakran tekintik legmagasabb szintű szellemi tevékenységnek, a férfi dominanciát a játékban gyakran példaként emlegetik a férfi veleszületett intellektuális fölényére.

Vajon ebben mennyi az igazság? Ezért tartják külön a női és férfi versenyeket?
Kutatók vizsgálták szerte a világon, hogy vajon miért alakult ki ez a fölény a férfiak javára. Megállapították, hogy jóval több férfi játszik sakkot, mint nő – azaz a nők alulreprezentáltabbak ebben a sportágban. Egy, a Német Sakkszövetség segítségével végzett felmérésben 3000 meccset vizsgáltak meg az ország területén. A mintából kiderült, hogy versenyzők eloszlása: 113,386 férfi és 7,013 női játékos, azaz 16:1-hez volt a két nem aránya. Más kutatásokat is tanulmányozva is világossá válik, hogy a nők aránya a sakkban kevesebb, mint 5%-os, így a lehetőségek is szűkebbek a számukra.

Korábban csak egy-egy esetben fordult elő, hogy nők is játszottak férfi csapatban. Ez a folyamat Polgár Judit feltűnésével felgyorsult. Ma már nem férfi és női sakkolimpiákról beszélünk, hanem a „Nyílt csoportról", ahol férfiak és nők vegyesen játszhatnak, illetve a „Női csoportról", ahol csak nők játszhatnak. Az egyéni világbajnokságokkal hasonló a helyzet: a sakk világbajnokságokon bárki elindulhat, míg a női sakk világbajnokságokon csak hölgyek szerepelhetnek.

Tehát jelen pillanatban nem szerveznek külön versenyeket nők és férfiak részére, hanem vannak mérkőzések, ahol bárki elindulhat, és a hölgyek számára valóban rendeznek külön játszmákat. Ennek oka, hogy a hölgyek sakkteljesítménye általában nem éri el a férfiakét, viszont mindannyian (a FIDE is) szeretnénk, ha a hölgyek körében is népszerűvé válna a sakkjáték.

A kérdés megválaszolásában Kállai Gábor, nemzetközi nagymester volt segítségünkre.


Szabados Melinda

 

Forrás:  National Geographic Online

A bejegyzés trackback címe:

https://web-a-porter.blog.hu/api/trackback/id/tr731778759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása